… på loftets mørke rum. Bummelum! Eller hos os bor han altså på træstolpen i åbningen mellem spisestue og stue. Som så mange andre har vi også en lille drillenisse boende i juledagene. Det er efterhånden fjerde år han flytter ind og da jeg startede på det, var konceptet slet ikke så populært som det er nu. Dengang måtte jeg derfor købe en dør til et dukkehus og sætte op med lidt blandet julepynt omkring. Nu kan man jo få alverdens små nisseting, så i år har Nissen taget både en sæk mel, en kost, et par træsko og en skål med tilhørende ske med. Han er rigtig flyttet ind, ham Nissen.

Hos os er Nissen en løjerlig og vægelsindet lille gut. Han kan både være sød og komme med gaver eller lidt sødt julebag, men han kan også blive sur og lave drillerier. Det afhænger alt sammen af, hvordan man behandler ham (eller nogen gange hvor meget overskud vi forældre lige har den pågældende dag) og det er der en dejlig pædagogik i. Værdien “hvis man gør noget godt for andre, så gør de måske også noget godt for een selv” bliver pludselig meget konkret og til at føle på. Så det snakker vi meget om i juledagene, altså hvordan kan vi gøre noget godt for Nissen, så han kommer med gode ting i stedet for drillerier. Indtil videre har Nissen både fået risengrød og tegninger. En anden ting som vi også snakker om, når Nissen flytter ind, er, at man ikke kan forvente at få en gave hver dag (eller have forventninger til størrelsen af gaven). Nissen kommer med det han nu engang kommer med. Det kan dog også give bagslag. Sidste år blev Størstebarnet lidt for forvent med, at der hele tiden kom gaver og han sagde kækt ved middagsbordet, at han bare kunne ødelægge Nissens ting uden at der skete noget ved det. Jeg blev ret harm over udtagelsen og benyttede straks muligheden for at vise ham, at sådan hænger verdenen altså ikke sammen. Næste dags gave blev derfor en fint indpakket gulerod. Spændt ventede jeg på, at Størstebarnet skulle pakke gaven op og jeg belærende kunne fortælle ham en ting eller to om hans indstilling. Problemet var bare, at han synes den gulerod var den bedste gave EVER!!?! For som han sagde, hvis der nu kom en kanin forbi, så kunne man jo lige give den noget at spise….eller hvis det begyndte at sne, så kunne man bygge en snemand…eller hvis…eller…Han havde pludselig hundrede (gode!) forslag til, hvad man kunne bruge en gulerod til og så var det jo en super gave. Faktisk var den gulerod så god, at den kom med i børnehave, hvor den sjovt nok vakte lige så stor begejstring blandt de andre børn. Og så kunne jeg jo stå der, med al min pædagogik og en virkelig lang (gulerods)næse 🙂

Hvis du selv har mod på at have en drillenisse boende, så kommer her lidt forslag til nissesjov. Langt det mest har vi selv prøvet med stor succes:

 • Kom ris eller kartofler i skoene.
 • Tryl mælken blå ved hjælp af frugtfarve.
 • Dæk bord, stole, lamper eller andet til med toiletpapir.
 • Lad tøjdyrene holde fest om natten. Arrangér dem for eksempel ved spisebordet eller rundt om juletræet og sæt gerne tallerkener/skåle med mad/kagekrummer og glas frem også.
 • Pak børnenes stole ind i gavepapir.
 • Tape døren til eller spær den med gavebånd.
 • Kom neglelak på børnenes tånegle mens de sover. Husk at lakere dine egne tånegle, så du ikke bliver mistænkt for at stå bag).
 • Mal overskæg på børnene med eyeliner mens de sover. Her gælder samme princip: Hvis du ikke vil mistænkes, må du male overskæg på dig selv også 😉
 • Skift lysene i adventskransen ud med gulerødder.
 • Vend spisebordet og stolene på hovedet og dæk bordet “som normalt”.
 • Tegn ansigtet af en nissemand (med nissehue og skæg) på spejlet med læbestift.
 • Lav en skattejagt rundt i huset med gavebånd som børnene skal følge. Der kan være en gave, pebernødder eller andet som præmie for enden af båndet.
 • Lav en skattejagt med små sedler med spor (enten med en tegning eller en besked, alt efter alderstrin på børnene). Igen med en lille gave/pebernødder som præmie.
 • Nissen giver en “magisk bønne” i gave, som skal plantes og plejes efter specifikke instruktioner (eksempelvis plantes i sukker). Hvis instruktionerne udføres korrekt, udløser det en overraskelse, eksempelvis kan der vokse sukkerstokke op.

Glædelig december-drillerier,

Nadia

 

2 comments on “6. Dec: Der bor en lille Nissemand…”

  • Ja, det bliver helt sikkert sjovt 🙂 Og så er det også en herlig mode at få et indblik i børnenes magiske forestilling om Julen og Nisser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *